Kunnen zwerfhonden worden gedomesticeerd?

Wilde honden kunnen individueel worden getemd, maar net als een wild dier worden ze meestal erg agressief wanneer ze gedwongen worden om met mensen om te gaan. De Verenigde Staten hebben een veel kleinere populatie wilde honden, maar ze bestaan wel. Deze wilde honden worden vaak in het „wild” geboren en hebben nooit menselijk contact gehad. Wilde honden leven doorgaans niet zo lang als hun gedomesticeerde tegenhangers, maar ze leiden ook niet noodzakelijk een onvervuld leven.

Dit komt omdat ze als elk ander wild wezen leven en het leven van een gedomesticeerde hond niet kennen. Ik weet dat het moeilijk is om naar een hond te kijken zoals je naar een hert, vos of zelfs een beer zou doen, maar dat is de mentaliteit van een wilde hond. Een echt wilde hond moet voorzichtig worden benaderd. Mensen hebben honden gedomesticeerd en gedurende onze 15.000 jaar durende relatie hebben we honden gefokt om vriendelijke en enthousiaste metgezellen te zijn en om onze emoties te interpreteren.

Velen geloven dat het adopteren van straathonden moeilijk is omdat ze niet zindelijk kunnen worden gemaakt. Deze honden zijn echter zeer adaptief en zijn uitstekende huisdieren. Straathonden zullen je loyaler zijn omdat er bijna geen mensen zijn die ze voeren. Daarom hechten ze zich direct aan degenen die hen voedsel en onderdak geven.

Zodra ze dichter bij je komen, zetten ze hun leven op het spel om je veiligheid te garanderen. De meeste straathonden die we tegenkomen hebben glimmende witte tanden, wat aangeeft dat ze jong zijn. We schatten de leeftijd van de meeste straathonden die we ontmoeten op 1-3 jaar oud. Hoewel steden vaak vang-en losprogramma's hebben om te steriliseren en te castreren, repareren mensen hun dieren niet vaak, en ze laten ze overdag door de straten dwalen, wat heel veel puppy's betekent.

Wanneer honden op jonge leeftijd worden geadopteerd, kunnen ze zich gemakkelijker aanpassen aan het leven binnenshuis als huisdier, de juiste training leren en een deel van hun straatgedrag doorbreken. Een zwerfhond heeft een nestje puppy's in een verlaten huis waar ze geen menselijk contact hebben tijdens hun belangrijkste ontwikkelingsperiode, zodat alle puppy's in het nest wild worden. Wilde honden zijn niet zelfvoorzienend voor de voortplanting, lijden aan hoge jeugdsterfte en zijn indirect afhankelijk van mensen voor hun voedsel, hun ruimte en het aanbod van coöperatieve individuen. Het lijkt ontmoedigend en ingewikkeld of men gaat ervan uit dat de hond hondsdolheid heeft, maar in werkelijkheid zijn die angsten in de meeste gevallen niet waar.

Als een hond eenmaal in de steek is gelaten of op straat is losgelaten, duurt het slechts 28 dagen voordat die hond wild gedrag begint te vertonen, tenzij hij regelmatig positieve interacties met mensen heeft. Als de hond agressief gedrag vertoont of deel uitmaakt van een bestaande groep, voelt hij zich waarschijnlijk op zijn gemak met zijn leven op straat en zou hij het als huisdier niet goed doen. Wilde honden hebben nog nooit contact gehad met mensen, of als ze dat wel hebben gedaan, hebben ze geleerd dat mensen slechts een deel van hun omgeving zijn. Een puppymolen is in wezen een wrede hondenfokkerij met grote volumes die puppy's fokt met louter winst, zonder rekening te houden met de behoeften van de pups en hun moeders.

Het maakt niet uit hoe vaak de lokale bevolking ze wegjaagt of stenen naar ze gooit, deze honden slagen er nog steeds in om mensen te vertrouwen en lief te hebben. De wereldwijde hondenpopulatie wordt geschat op 900 miljoen, waarvan ongeveer 20% wordt beschouwd als huisdieren en daarom beperkt is. Een hond kan een verdwaalde hond worden als hij aan de menselijke controle ontsnapt, door verlatenheid of door geboren te worden bij een verdwaalde moeder. Wilde honden knijpen af en toe uit angst, maar dat gedrag is vergelijkbaar met wat wordt gezien bij bange gedomesticeerde honden.

Daarom is het cruciaal om meer te leren over zwerfhonden en hun gedrag om problemen met mensen op te lossen, zegt Bhadra, die de dieren al tien jaar bestudeert. Bedankt aan alle redders, adoptanten, vrijwilligers en pleegouders voor het redden van zoveel van het leven van deze honden. Er bestaan honden die bij hun menselijke families wonen, maar niet gesocialiseerd zijn en vreemden agressief en defensief behandelen, net als een wilde wolf.

Leave a Comment

All fileds with * are required