Wat is het nut van zwerfhonden?

Het zijn aaseters, dus eten ze knaagdieren waar ze ook wonen. Dat betekent voor iedereen minder kans op ziektes. Ook in kolonies waar mensen deze zwerfdieren voeden, worden ze loyaal. Ze houden de plaats's nachts veilig.

Het grootste deel van de bevolking ziet zwerfhonden als een bedreiging en een bedreiging. Slechts een paar ongelukkige gebeurtenissen van hondenbeten zijn voldoende om mensen tegen zwerfhonden te keren en ze allemaal venijnig waar te nemen. Naar alle waarschijnlijkheid bijt een hond niet tenzij hij wordt geprovoceerd, ziek is of pijn heeft. Volgens een studie uitgevoerd door The American College of Veterinary Behaviorists, gepubliceerd in Psychology Today, geven honden soms zelfs niet de voorkeur aan fysieke interactie.

Aan de andere kant zijn honden vaak expressieve en sociale dieren, die graag met ons willen 'praten', op voorwaarde dat we ze horen. Grote populaties zwerfhonden en -katten zijn zorgwekkend voor de volksgezondheid. Hondenbeten, hondsdolheid, leptospirose, kattenkrabkoorts, enzovoort zijn allemaal risico's voor mensen die in gebieden wonen met grote zwerfpopulaties. De verstoring veroorzaakt door het blaffen van straathonden als gevolg van territoriale gevechten is ook een probleem voor bewoners in dergelijke gebieden.

Het is belangrijk om de populatie zwerfdieren te verminderen om de verspreiding van gevaarlijke ziekten tegen te gaan en om hondenbeten en -aanvallen te stoppen. Hondenaanvallen kunnen betrekking hebben op gedomesticeerde, wilde of zwerfhonden. Gedomesticeerde honden worden vaak gebruikt als gezelschapsdieren, voor het bewaken van huizen en vee en voor jachtdoeleinden. Aanvallen van gedomesticeerde honden komen vaak voor in en rond het eigendom van de eigenaar, waarvan een kwart wordt veroorzaakt door loslopende honden.

Pitbull-terriërs, Duitse herders en rottweilers zijn van nature agressieve en krachtige hondenrassen die meestal worden geassocieerd met fatale en niet-fatale aanvallen. Ze hebben krachtige kaken die in staat zijn om weefsels ernstig te scheuren en onderliggende spieren en zelfs botten te verwonden. Slachtoffers zijn misschien onbekend en kunnen soms als een bedreiging worden behandeld en aangevallen. Dodelijke hondenaanvallen op bekende mensen in een huiselijke omgeving worden ook gemeld.

Kinderen zijn het meest kwetsbaar (figuur), waarbij jonge kinderen de ernstigste verwondingen oplopen. Aanvallen waarbij groepen honden betrokken zijn, kunnen leiden tot aanzienlijke verminking van het lichaam. Pakwaanzin is van groot belang in veel ernstige gevallen van hondenaanvallen. Aangenomen wordt dat deze hondenrazernij optreedt wanneer een aantal honden een mens aanvallen (Kneafsey en Condon, 199.Dergelijke hondenrazernij is vervelend in landen als India, waar zwerfhonden veel voorkomen op straat, en kan resulteren in een groot aantal hondenbeten, zowel fataal als niet-fataal.

In een analyse van hondenbijtwonden van de politie versus huishondenbeten, ontdekte Meade dat de verwondingen van de hondenbeet van de politie het ernstigst waren. Verschillen in blessures hielden verband met de geselecteerde soorten honden en hun speciale training (Meade, 200). Andere honden die dodelijke dierenaanvallen veroorzaken, zijn onder meer wolven, jakhalzen, coyotes, enz. In een onderzoek in de Verenigde Staten (White and Gehrt, 200) werd 37% van de coyote-aanvallen geclassificeerd als roofzuchtig, waarbij de meeste incidenten bij kinderen werden gemeld.

Hun redenen kunnen variëren van de algemene overtuiging dat zwerfdieren vies, slordig en niet te vertrouwen zijn. Veel zwerfhonden zijn erg vriendelijk, vooral in toeristische gebieden — ze zijn gewend aan menselijk contact en krijgen vaak voedsel en aandacht van mensen in de gemeenschap. In de studie, gepubliceerd op 17 januari in het tijdschrift Frontiers in Psychology, benaderden Bhadra en collega's 160 eenzame zwerfhonden in verschillende Indiase steden. Het hondendistempervirus is enzoötisch bij wilde carnivoren en blijft een probleem in arme stedelijke gebieden waar veel zwerfhonden zijn en de vaccinatie niet rigoureus wordt uitgevoerd.

De populaties zwerfdieren zijn in de loop van de tijd drastisch toegenomen als gevolg van de toename van de menselijke populatie en slecht afvalbeheer, waardoor er meer blootgesteld afval beschikbaar is als voedsel voor zwerfdieren. De controle van CE heeft altijd bestaan uit een combinatie van routinematige anthelmintische behandeling van honden, bestrijding en vermindering van zwerfhondenpopulaties, toezicht op het slachten van vee en daaropvolgende verwijdering van slachtafval, en voorlichting van het publiek. Deze ritten moeten bijvoorbeeld voorzichtig worden behandeld, wat betekent dat zwerfhonden vriendelijk moeten worden opgehaald, dat ze door deskundigen moeten worden gesteriliseerd en dat ze goed moeten worden gecontroleerd door de respectieve panels. De bevindingen van het onderzoek kunnen helpen om volwassenen en kinderen die vaak gebeten en besmet zijn met hondsdolheid terwijl ze voedsel delen met zwerfhonden voor te lichten over hoe ze met hen moeten omgaan, wat leidt tot „een vreedzamere coëxistentie”, zegt ze.

Mensen vallen over het algemeen zwerfhonden aan, doden of nemen hun puppy's mee en roepen op tot massaslachting als ze bijten als vergelding. Daarom is het cruciaal om meer te leren over zwerfhonden en hun gedrag om problemen met mensen op te lossen, zegt Bhadra, die de dieren al tien jaar bestudeert. Dit heeft het beheer van zwerfhonden tot een polariserend onderwerp gemaakt, waarbij sommige mensen de dieren op onmenselijke wijze doden, zegt Anindita Bhadra, gedragsdeskundige bij het Indian Institute of Science Education and Research Kolkata. Hoewel zwerfdieren zeker niet de luxe hebben van een knus leven waar huisdieren gelukkig mee gezegend zijn, is de eerste nog steeds aanpasbaar aan mensen en reageren ze ook op menselijke empathie.

.

Leave a Comment

All fileds with * are required