Hoe heten zwerfhonden?

Honden die zonder menselijk contact leven, worden wilde honden genoemd (ook wel straathonden of scharrelhonden genoemd). Straathonden, in de wetenschappelijke literatuur bekend als vrij rondlopende stadshonden, zijn honden zonder beperking die in steden leven. Ze leven vrijwel overal waar steden bestaan en de lokale bevolking dit toelaat, vooral in de ontwikkelingslanden en de voormalige USSR. Straathonden kunnen zwerfhonden zijn, huisdieren die zijn afgedwaald of door hun baasjes in de steek zijn gelaten, of wilde dieren zijn die nooit in het bezit zijn geweest.

Straathonden kunnen zwerfraszuivere rassen zijn, echte honden van gemengd ras of ongefokte landrassen zoals de Indiase pariahond. Overbevolking van straathonden kan problemen veroorzaken voor de samenlevingen waarin ze leven, dus worden soms campagnes gevoerd om ze te steriliseren en te castreren. Ze verschillen meestal van scharrelende honden op het platteland in hun vaardigheden, socialisatie en ecologische effecten. Steeds meer rondlopende honden zijn een bedreiging geworden voor de sneeuwluipaard op het Tibetaanse plateau omdat ze deze en jonge bruine beren van voedsel wegjagen.

De eigenschappen van het ras zijn echter niet van toepassing op een enkele hond, elke hond is anders en zijn gedrag, vaardigheden en persoonlijkheid zullen van hond tot hond verschillen, niet per ras. De term pariahond is inconsequent gebruikt, maar wordt soms synoniem, indien onjuist, gebruikt met een scharrelende hond. In Pakistan bestaan verschillende hondenrassen, waaronder de Gaddi Kutta, de Indiase pariahond en Bully Kutta. De meeste zijn inheemse Indiase rassen, zoals de Zuid-Aziatische pariahond of de Rajapalayam-hond, daarom worden ze vaak „indiehonden” genoemd, een vriendelijkere term die door veel dierenvoorstanders wordt gebruikt in plaats van „zwerfhond” of „straat”.

Er zijn verschillende problemen die ervoor zorgen dat de populatie zwerfhonden in India een negatieve invloed heeft op hoe de samenleving naar de honden kijkt, de meeste zijn echte problemen die moeten worden aangepakt. Stray verwijst naar verloren en verlaten huisdieren, of andere huisdieren die met mensen waren gesocialiseerd voordat ze het vrije leven begonnen en wild naar honden die hun hele leven apart van mensen hebben geleefd. Ze worden niet als wild of wild beschouwd en hebben minder invloed op het omliggende ecosysteem dan andere scharrelende honden op het platteland. Het werd later gebruikt voor primitieve natuurlijke hondenrassen met een vergelijkbare fysieke verschijning in andere delen van de wereld.

Elk jaar worden ongeveer 2,7 miljoen honden en katten gedood omdat de opvangcentra te vol zijn en er niet genoeg adoptiehuizen zijn. Hun droevige lot werd gedramatiseerd door Anton Tsjechov in het beroemde korte verhaal Kashtanka, door Michail Boelgakov in de novelle Heart of a Dog en door Gavriil Troyepolsky in de roman White Bim Black Ear. Een hond kan een verdwaalde hond worden als hij aan de menselijke controle ontsnapt, door verlatenheid of door geboren te worden bij een verdwaalde moeder.

Leave a Comment

All fileds with * are required