Zijn zwerfhonden in India gevaarlijk?

Zwerfhonden zijn niet alleen gevaarlijk vanwege hun tanden, maar ook omdat ze teken en andere parasieten helpen gedijen. Maar voorstanders van dierenwelzijn wijzen euthanasie vurig af, en sommigen waarschuwen dat het verminderen van de zwerfpopulatie zonder niets te doen aan de enorme hopen afval van het land gevaarlijk kan zijn omdat ratten kunnen gedijen in plaats van honden. Miljoenen zwerfhonden leven in de straten van India. De meeste zijn directe afstammelingen van hun wilde hondenvoorouders, een ras dat veel ouder is dan welk AKC-ras (American Kennel Club) dan ook.

Met de recente toename in populariteit onder Indiërs van honden van volledige rassen, zijn steeds meer straathonden verlaten huisdieren of zijn ze gefokt met huisdierenrassen. Straathonden, in de wetenschappelijke literatuur bekend als vrij rondlopende stadshonden, zijn honden zonder beperking die in steden leven. Ze leven vrijwel overal waar steden bestaan en de lokale bevolking dit toelaat, vooral in de ontwikkelingslanden en de voormalige USSR. Straathonden kunnen zwerfhonden zijn, huisdieren die zijn afgedwaald of door hun baasjes in de steek zijn gelaten, of wilde dieren zijn die nooit in het bezit zijn geweest.

Straathonden kunnen zwerfraszuivere rassen zijn, echte honden van gemengd ras of ongefokte landrassen zoals de Indiase pariahond. Overbevolking van straathonden kan problemen veroorzaken voor de samenlevingen waarin ze leven, dus worden soms campagnes gevoerd om ze te steriliseren en te castreren. Ze verschillen meestal van scharrelende honden op het platteland in hun vaardigheden, socialisatie en ecologische effecten. Jaipur heeft zijn verdwaalde bevolking teruggedrongen, maar het is een eenzame uitzondering die niet alleen enorme logistieke en financiële uitdagingen heeft overwonnen, maar ook culturele uitdagingen.

Straathonden in India worden vaak aan hun lot overgelaten en moeten het doen met wat ze kunnen. Lokaal bekend als Askals, zijn straathonden in de Filippijnen, hoewel ze soms vermengd zijn met rashonden van elders, over het algemeen inheemse ongefokte bastaardhonden. In 2001 heeft een in India aangenomen wet die het doden van zwerfhonden illegaal maakt de problemen met straathonden verergerd, waardoor de populatie straathonden is toegenomen en het aantal gevallen van rabiës bij mensen is toegenomen. Deepak Kumar, 6, had een boze schuine streep over zijn rug van een hond die de hut van zijn familie binnenviel.

Dierenrechtengroepen zeggen dat gemeenten met weinig geld en woedende burgers zwerfdieren hebben vergiftigd, uitgesloopt, geslagen, neergeschoten en geëlektrocuteerd om hun bevolking onder controle te houden. Hun droevige lot werd gedramatiseerd door Anton Tsjechov in het beroemde korte verhaal Kashtanka, door Michail Boelgakov in de novelle Heart of a Dog en door Gavriil Troyepolsky in de roman White Bim Black Ear. De rechtbank gaf de gemeente opdracht om in haar omgeving te identificeren welke dierenasielen worden beheerd door particuliere organisaties die de straathonden zouden kunnen vangen en in hun gebouwen zouden kunnen opvangen. De afkeer van zwerfhonden komt voort uit hun neiging om met elkaar te vechten over voedsel en het feit dat ze rabiës kunnen dragen, een ziekte die nog steeds een groot gezondheidsprobleem is in India.

Uit een onderzoek naar gevallen van hondenbeten dat vorig jaar in een ziekenhuis in Kerala werd uitgevoerd, bleek dat 75% van de patiënten was gebeten door honden als huisdier en slechts een kwart was veroorzaakt door zwerfhonden. Omdat deze dakloze honden vaak overleven door afval op te ruimen, betekent blootgelegd afval meer gezonde honden - en meer puppy's. Zijn de afgelopen decennia een enorm probleem geweest, vooral in grotere steden, waar veel mensen door honden worden gebeten. Een andere partner, Sarvodaya Sevabhavi Samstha, is een reizend veterinair team dat ABC-operaties in heel India uitvoert en gemeenschappen leert hoe ze veilig en vredig kunnen leven met straathonden en andere dieren.

Leave a Comment

All fileds with * are required